Groennou Reviews

Groennou Reviews

Melodrama | Lorde

Melodrama | Lorde

Vier jaar geleden is het alweer dat de pas zestienjarige Lorde de popwereld op stelten zette met Pure Heroine, haar overrompelende debuutplaat vol minimalistische popsongs over cities you don’t see on screens. Dit pientere meisje uit Nieuw-Zeeland schetste het melodramatische leven van de gemiddelde tiener als geen andere popster, omdat ze – in tegenstelling tot alle Disney-prinsessen die dat wereldje domineren – ook echt zo’n gemiddelde tiener was.

Inmiddels is Lorde jongvolwassen en op Melodrama, haar langverwachte, met zelfspot getitelde tweede album, doet ze eigenlijk exact wat ze op Pure Heroine deed: het leven van zichzelf en leeftijdsgenoten zo accuraat mogelijk samenvatten in songs. Mooi dat je in eerste liedjes Green Light en Sober meteen het immense verschil tussen de tiener en de jongvolwassene hoort. Klonk Lorde op haar vorige album puberend rebels en in the moment, bezig met haar plek in de wereld en in strijd met haar omgeving, op Melodrama is die strijd intelligenter, vindt hij van binnen plaats en denkt Lorde vooruit. Niet alleen ‘wie ben ik en wat wil ik nu’, maar ook: ‘wie ben ik en wat wil ik morgen’? King and Queen of the weekend – but what will we do when we’re sober? En waar de minimale beats op Pure Heroine werden afgetroefd door de grootspraak van een zelfzuchtige puber, is Lorde op Melodrama volwassen genoeg om ruimte te laten voor hulp van buitenaf. Onderdeel van haar team zijn onder andere Frank Duke en Malay, beiden bekend van Frank Oceans meesterwerk Blonde. Deze heren weten kortom hoe ze muziek als onderdeel van een karakterschets moeten maken, en voorzagen Lorde dus van after hours-clubproducties met emotionele instrumentale eindes (The Louvre, Sober II) en met dance-elementen doorspekte hiphopbeats die – zoals de gemiddelde jongvolwassene – nog niet écht los durven te gaan (tweeluik Hard Feelings-Loveless en het onweerstaanbare Homemade Dynamite). De weifelende muzikale omlijsting sluit naadloos aan op het verhaal en de vibe van Lorde, die hier overigens ook grote technische progressie toont door mooier dan ooit tevoren te zingen. Vooral het hoge, gelaagde refrein van Writer In The Dark is prachtig. Wanneer Taylor Swift een selfie met je maakt en ook de rest van het popwereldje je met open armen ontvangt, is het lastig van het bijbehorende imago af te komen. Met het fantastische Melodrama toont Lorde zich echter een popzangeres van de buitencategorie. Eentje die meer gemeen heeft met introverte kwaliteitsacts als Chromatics en Frank Ocean dan de suikerstokken op haar vriendenlijst.

Bron : Oor

Lees meer

Huidpijn | Saskia Noort

  • Posted by:
Huidpijn | Saskia Noort
'Huidpijn' is het meest rauwe, pijnlijke en schurende boek van Saskia Noort tot nu toe, een boek dat je niet zomaar weglegt en dat nog dagen nadreunt. Saskia Noort weet opnieuw als geen ander een hedendaags tijdbeeld te vangen, met treffende beschrijvingen van onder andere het BN'erschap, het hebben van een kinderwens en het leven in de schaduw van een verslaafde. Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.
Lees meer

De 100 jarige die uit het raam klom en verdween | Jonas Jonasson

  • Posted by:
De 100 jarige die uit het raam klom en verdween | Jonas Jonasson

"Allan wordt honderd en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en, kort voordat het feest losbarst, vertrekt. Hij vindt dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Nadat hij uit het bejaardentehuis is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Het is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen. Hij handelt eerder ad hoc en is niet bang voor avonturen, met alle gevolgen van dien.

Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in. Er blijkt echter enorm veel (maffia)geld in te zitten, wat leidt tot woeste achtervolgingen. Ook verzamelt hij een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan effect.

Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap."

Lees meer

Selfies | Jussi Adler-Olsen

  • Posted by:
Selfies | Jussi Adler-Olsen

Ze zijn jong, knap, lopen in merkkleding en besteden dagelijks uren aan hun haar - en daarbij leven ze van een uitkering. Deze jonge vrouwen denken alleen aan zichzelf, maar leiden een levensgevaarlijk bestaan, want langzaam maar zeker zijn ze een doorn in het oog geworden van een volstrekt labiele persoon die besluit om één voor één met al deze klaplopers af te rekenen.

In eerste instantie is het niet een zaak waar brigadier Carl Mørck veel aandacht aan besteedt. Hij is erachter gekomen dat hij onvrijwillig een pion is geworden in de interne machtsstrijd binnen de politieleiding en hij moet snel handelen om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen. Als hij tegelijkertijd een tip krijgt dat een splinternieuwe moordzaak in veel opzichten aan een onopgehelderde moord van lang geleden doet denken, heeft hij meer dan ooit behoefte aan het vlijmscherpe overzicht van zijn collega Rose. Maar Rose is met ziekteverlof, omdat afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden haar achtervolgen. Carl, Assad en Gordon werken dag en nacht om het wijdvertakte mysterie rond de twee moorden op te lossen, maar steken de meeste energie in het helpen van Rose. Naarmate ze steeds dieper in haar verhaal graven, begrijpen ze dat zich een misdrijf heeft afgespeeld. Dan lijkt Rose plotsklaps ook nog eens van de aardbodem verdwenen.

Selfies is het zevende boek in de internationale bestsellerserie Q van Jussi Adler-Olsen (1950), de ongekroonde koning van de Scandinavische misdaadliteratuur.

Lees meer

Purple Rain Remastered

  • Posted by:
Purple Rain Remastered

Purple Rain, misschien wel een van de meest geliefde en iconische albums van Prince aller tijden krijgt eindelijk een welverdiende deluxe editie. Speciaal voor deze deluxe-expanded set is het originele album volledig remastered in Paisley Park onder supervisie van Prince zelf. Je kan dus opnieuw genieten van onsterfelijke hits als Let’s Go Crazy, When Doves Cry en Purple Rain in uitzonderlijke kwaliteit. Daarnaast is er een tweede disc 'From The Vault & Previously Unreleased' aanwezig met 11 tracks uit de befaamde kluis van Prince. 

6 Van deze bovengenoemde 11 tracks zijn nog nooit eerder uitgebracht: waaronder de 1983 soloversie van Possessed; Electric Intercourse, waar het bestaan van onbekend was tot het openen van de kluis in Paisley Park; Father Song, waarvan slechts een klein stuk te beluisteren was in de film; We Can Fuck in een nog nooit eerder verschenen versie van maar liefst 10 minuten; een volledig afgemixte versie van Katrina’s Paper Dolls. Tot slot "Destiny/Roadhouse Garden". Deze laatste tracks vinden hun oorsprong tijdens een verjaardags optreden op 7 juni 1984 in First Avenue ter gelegenheid van zijn 26ste verjaardag. Dit was slechts enkele weken voor de release van Purple Rain.

Enkel op deze Deluxe – Expanded Edition krijgen fans nu ook toegang tot een derde disc met daarop de single edits van het album zowel als de DVD ‘Prince and the Revolution – Live At Carrier Dome’ opgenomen in Syracuse, New York (1985).

Lees meer

Wisseling van de wacht | Stephen King

  • Posted by:
Wisseling van de wacht | Stephen King

Wisseling van de wacht is de gruwelijk spannende finale van Stephen Kings Mercedes-trilogie, na de bestsellers Mr. Mercedes en De eerlijke vinder. In Wisseling van de wacht keert de duivelse Mercedes-Killer Brady Hartsfield terug. Hij drijft zijn vijanden tot zelfmoord en als Bill Hodges en Holly hem niet weten te stoppen, zullen ze zelf slachtoffer worden, want hij richt zich vastbesloten op de mensen die hem het ziekenhuis in kregen. King combineert de detectivestijl van Mr. Mercedes en De eerlijke vinder met de adembenemende, bovennatuurlijke suspense waar hij zo beroemd mee is geworden. Stephen King (1947) heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder ruim vijftig horror- en fantasyboeken. Alle titels werden wereldwijde bestsellers. Een tv-serie gebaseerd op Mr. Mercedes is in voorbereiding.

Lees meer

Stephanie Struijk | Stephanie Struijk

Stephanie Struijk | Stephanie Struijk

Eerste heette ze Stevie Ann, nu gewoon Stephanie Struijk. De singer/songwriter verschuilt zich nergens meer achter op haar Nederlandstalige debuut. De 14 pakkende liedjes zingt ze in haar eigen taal, brengt ze uit onder haar eigen naam en zijn ook zonder fratsen opgenomen. Gewoon aan de keukentafel van Daniël Lohues, die fungeert als Struijks producer, fotograaf en (schrijf)partner. Lohues zat ook aan het stuur tijdens de Amerikaanse roadtrip die de inspiratie vormde voor de songs. De Amerikaanse invloeden horen we terug in de rootsy klanken van de banjo, mandoline en andere typische americana-instrumenten. Ook in de teksten duiken regelmatig Amerikaanse beelden op. Struijk en Lohues schrijven recht uit het hart en schuwen overdreven poëzie. Wat je hoort, begrijp je meteen. Niet iedereen zal deze naakte stijl kunnen waarderen. Maar dit is wat Struijk ons wil tonen: niks meer en niks minder. 

 
Lees meer

PAAZ | Myrthe van der Meer

  • Posted by:
PAAZ | Myrthe van der Meer

PAAZ | coverEmma wordt van de ene op de andere dag op de paaz opgenomen en ze weet één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Hier hoort zij namelijk niet thuis. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Hier begint Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf.

Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit. En dat zij zelf de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hoe ze ooit de paaz weer verlaat.

Bestel dit boek bij Bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Lees meer

Beth Hart | Mechanical Heart

  • Posted by:
Beth Hart | Mechanical Heart

Beth Hart (24 januari 1972) is een Amerikaanse zangeres die in Nederland bekend werd door haar hit L.A. Song (Out of this town). Haar liedjes lijken een beetje op die van Janis Joplin en Joan Armatrading, maar haar stem is rauwer. In de vroege jaren negentig verscheen zij voor het eerst in de publiciteit door een talentenjacht waar ze $100.000 won.

Deze video hoort bij haar nieuwste nummer. Als dit nummer bepalend is voor haar nieuwe album "Better than home" belooft het heel veel goeds. Mocht je meer video's willen bekijken kan je hier terecht.

Lees meer

Esther Verhoef | Lieve Mama

Esther Verhoef | Lieve Mama

Wat een boeiend en vooral bizar boek. Knap hoe Esther Verhoef je steeds op het verkeerde been zet. Spannend vanaf de eerste pagina en soms een beetje luguber. 

Lees meer