Bernini Mysteri

Ik ben weer eens aan het lezen geslagen.  Al in het voorwoord van ‘Het Bernini Mysterie’ vertelt Brown dat niet alleen de beschrijvingen van Vaticaanstad en Rome gebaseerd zijn op de werkelijkheid, maar dat ook de Illuminati echt bestaan heeft. Voldoende redenen om eens in de geschiedenis te duiken van deze ‘nieuwe wereld orde’ van de Vrijmetselaars.Een fragment uit ‘Het Bernini Mysterie’ (pag. 37-38):
‘Sinds mensenheugenis,’ vertelde Langdon, ‘is er een diepe kloof geweest tussen wetenschap en religie. Geleerden die voor hun mening uitkwamen, zoals Copernicus…’ ‘Werden vermoord,’ viel Kohler hem in de rede. ‘Vermoord door de Kerk omdat ze wetenschappelijke feiten aan het licht brachten. De godsdienst heeft de wetenschap altijd vervolgd.’ ‘Ja. Maar in de zestiende eeuw was er in Rome een groepje mannen dat zich tegen de Kerk verzette. Een paar van de meest verlichte geesten van Italië - natuurkundigen, wiskundigen, sterrenkundigen - kwamen in het geheim bijeen omdat ze zich zorgen maakten over de onjuiste doctrine van de Kerk... Ze waren bang dat de academische verlichting over de hele wereld werd bedreigd door het monopolie van de Kerk op de “waarheid”. Ze richtten de eerste wetenschappelijke denktank ter wereld op en noemden zichzelf “de verlichten”.’ ‘De Illuminati.’ ‘Ja,’ zei Langdon. ‘De geleerdste mannen van Europa, die zich inzetten voor de wetenschappelijke waarheid.’ Kohler zweeg. ‘De katholieke Kerk maakte natuurlijk meedogenloos jacht op de Illuminati. Alleen door uiterste geheimhouding konden de wetenschappers overleven. Het nieuws verspreidde zich door de academische gemeenschap en academici uit heel Europa sloten zich bij de broederschap aan.


Sint Pieters plein


De geleerden kwamen regelmatig bijeen in Rome, in een uiterst geheime schuilplaats die ze de Kerk der Verlichting noemden.’ Kohler hoestte en verschoof in zijn stoel. ‘Veel van de Illuminati,’ vervolgde Langdon, ‘wilden geweld gebruiken tegen de tirannie van de Kerk, maar hun meest gerespecteerde lid haalde hen over dat niet te doen. Behalve een van de beroemdste geleerden uit de geschiedenis, was hij ook pacifist.’ Langdon wist zeker dat Kohler de naam zou herkennen. Zelfs niet-wetenschappers kenden de onfortuinlijke sterrenkundige die door de Kerk werd opgepakt en bijna ter dood werd gebracht omdat hij verklaarde dat de zon, en niet de aarde, het middelpunt van het zonnestelsel was. Hoewel zijn gegevens onweerlegbaar waren, werd de sterrenkundige streng gestraft voor zijn suggestie dat God de mensheid een andere plek had toebedeeld dan het middelpunt van Zijn heelal. ‘Hij heette Galileo Galilei,’ zei Langdon.


De oorsprong van Illuminati ligt dus in Europa, volgens de Amerikaan Dan Brown. Een zoekopdrachtje in één van de grootste zoekmachines op het internet (www.alltheweb.com) levert ruim 400.000 resultaten op en laat zien dat ‘Illuminati - The game of conspiracy’ een zeer populair computerspel is, gebaseerd op het geheime genootschap. Maar daarnaast heeft de zoekmachine ook echt relevante pagina’s gevonden om de honger naar meer informatie over de Illuminati te stillen.

Het begin
Professor Adam Weishaupt richtte in 1776 de Orde van Verlichting (Illuminati) op, veel later dan Brown ons wil laten geloven in zijn boek. De vele documenten en brieven die de politie op een gegeven moment in het huis van Weishaupt aantrof, tonen aan dat de Orde het doel had om regeringen en godsdiensten - en met name het Christendom - omver te werpen. In de ontstane chaos wilden de leden van de Orde de macht grijpen en een wereldregering vormen onder hun eigen dictatoriele leiding. Onder de dekmantel van de Vrijmetselarij begon Weishaupt met zijn atheïstische, ontkenning van het bestaan van God of goden; het ontbreken van religieus gevoel, instelling.

Al vrij snel groeide zijn Orde uit tot een Europese broederschap van enkele duizenden intellectuelen. Tegenwoordig wordt de Illuminati ook wel gezien als de ‘stamvader’ van het fascisme, anarchisme en communisme en als één van de drijvende krachten achter de Europese oorlogen en revoluties (o.a. de Franse Revolutie 1787). Op weg naar de Nieuwe Wereld Orde. Op zijn hoogtepunt had de Illuminati meer dan tweeduizend leden in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Denemarken, Zweden, Polen, Hongarije en Italië, waaronder Goethe, Herder en vele andere prominente hervormers.

Kopstukken
Ondanks dat algemeen wordt aangenomen dat de Illuminati eind 18e eeuw is opgehouden met bestaan, wordt de Orde nog steeds in verband gebracht met kopstukken uit de hedendaagse politiek. Zo zouden president Bush (senior), Reagan en zelfs Bill Clinton lid zijn van de Illuminati en zou de invloed van het genootschap in het heden nog steeds zeer omvangrijk zijn. Ook werd het genootschap in verband gebracht met de moord op John F. Kennedy.

De Illuminatie wordt dus in één adem genoemd met de Vrijmetselarij. Niet in de laatste plaats door hun gebruik van een eigen symboliek, die teruggrijpt naar oeroude tradities en zoals ze zelf zeggen ‘tijdloze wijsheid’. De website van de Nederlandse Vrijmetselarij (www.vrijmetselarij.nl) vertelt het volgende over het gebruik van deze symboliek: ‘De diepste symboliek voert in de visie van de vrijmetselaren terug tot het bewerken van de ruwe steen, zijnde het eigen wezen.


Het symbool van de Illuminati staat gewoon afgedrukt op de Amerikaanse dollarbiljetten! Hij wordt geacht deze om te vormen tot een zuivere kubiek om daarmee een bouwsteen te worden in het volmaakte bouwwerk. Symboliek is voor ons vrijmetselaren geen onderwerp van verering, noch een doel. Het is een waardevol hulpmiddel tot begrip.’Symboliek

Naar schatting zijn er op dit moment in de wereld zo’n vijf miljoen vrijmetselaren. In Nederland telt de Orde ongeveer 6.000 leden. De symbolen van de Vrijmetselaars (en de Illuminati?) zijn wijd verspreid. Zo staat een van de bekendste symbolen gewoon afgedrukt op dollarbiljetten! Hierover zegt Brown in een interview: “Dit symbool is een oorspronkelijk ontwerp van Charles Thomson en werd gepresenteerd aan de Amerikaanse bank in de veertiger jaren toen de Illuminati een wijdverspreid en geaccepteerd genootschap werd en infiltreerde in de Vrijmetselaars Orde van Freemasons. In die tijd waren er veel politici lid van deze Orde, waaronder Vice-President Henry Wallace. Veel historici geloven nog steeds dat President Roosevelt is overgehaald door Wallace om dit ontwerp te gebruiken. Andere complottheorieën zeggen dat juist Franklin D. Roosevelt een hooggeplaatst lid was van de Freemasons.”

De meest gevreesde vijand van het Vaticaan
Hoe is Dan Brown nu op het idee gekomen om juist een boek te schrijven over de Illuminati? Brown: “Tijdens een rondleiding in het Vaticaan waren we aanbeland in ‘il passetto’, de tunnel die speciaal is aangelegd voor de paus om te kunnen vluchten bij vijandelijke aanvallen. De gids vertelde ons daar dat een geheim broederschap - de Illuminati - ooit één van de meest gevreesde vijanden van het Vaticaan was. Deze broederschap zou wraak nemen op de misdaden van het Vaticaan tegen wetenschappers als Galileo en Copernicus. Ik was direct gefascineerd. Toen de gids mij vertelde dat er nog steeds historici zijn die geloven dat de Illuminati nog steeds actief is, moest ik wel een boek hierover schrijven…” De Orde van Verlichting heeft echt bestaan en - als we de complottheorieën mogen geloven - bestaat dit broederschap nog steeds en heeft zij nog steeds erg veel invloed en macht. Helaas was Dan Brown niet beschikbaar voor het beantwoorden van de vragen die nog door mijn hoofd spoken sinds het lezen van ‘Het Bernini Mysterie’. Heb je het boek gelezen, dan is het heel boeiend om de site van Dan Brown te bezoeken, waar hij aanvullende en geïllustreerde informatie geeft over de verschillende onderwerpen in het boek. Een ‘lichtend’ voorbeeld voor andere schrijvers, om je website op deze manier in te zetten.
Facebook Twitter Google+