Waarschuwing
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 69 niet laden
Groennou weetjes

Groennou weetjes

Strijd tegen bladluis | leger "lieveheersbeestjes"

  • Posted by:
Strijd tegen bladluis | leger "lieveheersbeestjes"

De meeste mensen zijn bekend met het lieveheersbeestje, het rode kevertje met zwarte stippen. Wat de meeste mensen niet weten is dat Lieveheersbeestjes behoren tot de order Coleoptera (kevers) en de familie Coccinellidae. Deze familie bevat ongeveer 5000 soorten, waarvan er ongeveer 750 in Europa voorkomen! Slechts een klein deel van deze familie eet planten of schimmels, het overgrote deel eet insecten en mijten. Verruit de meeste soorten lieveheersbeestjes eten bladluizen.

Vandaag heb ik 100 larven van lieveheersbeestjes besteld via de webshop Rood met zwarte stippen. Ik jullie op de hoogte houden van het resultaat. Mocht het niet werken hebben we straks wel 100 lieveheersbeestjes in de tuin en moet ik met zwaarder geschut de strijd aan met de groene vijand.

Uiterlijk
Een volwassen tweestippelig lieveheersbeestje is ongeveer 4 mm groot. Ze kunnen in verschillende kleurvarianten voorkomen. De meest bekende variant is het rode lieveheersbeestje met twee zwarte stippen, maar zij kunnen ook zwart zijn met vier rode stippen. De larven van het tweestippelig lieveheersbeestje zijn tussen de 1,5 en 4 mm groot, grijs van kleur met gele vlekken en lange poten. De eieren zijn langwerpig, geel/oranje en worden in groepen van 20 tot 40 eieren meestal aan de onderzijde van het blad tussen de bladluizen gelegd. De ontwikkeling van een larve tot een volwassen lieveheersbeestje duurt 2 tot 5 weken, dit is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, des te sneller de ontwikkeling gaat. In deze periode van groei vervellen de larven drie keer. Tijdens een vervelling, die 24 uur in beslag kan nemen, zijn ze zeer kwetsbaar een aanraking kan fataal zijn. Na drie vervellingen verpoppen ze zich, na 1 tot 3 dagen kruipen ze daar als volwassen lieveheersbeestjes uit. Zowel de larve als het lieveheersbeestje eten veel bladluis.

Werking
Een volwassen volwassen lieveheersbeestje en ook haar larven eten tussen de 80 en ruim 100 bladluizen per dag. Wat betreft de soort bladluis zijn zij niet heel kieskeurig, zij eten velen soorten bladluizen. De bladluis wordt in het geheel opgegeten of wanneer deze te groot is leeggezogen.

Zichtbaar effect
Binnen 1 tot 2 weken is de hoeveelheid bladluis zichtbaar afgenomen of zelfs verdwenen.

 

Lees meer

Bizar verhaal

  • Posted by:
sneeuwklokjesAfgelopen zaterdag vertelde de lokale wijnhandelaar een bizar verhaal. Aan het begin van de lente als de ijsmassa’s smelten, kan het gebeuren dat je langs de kant van de Russische straten sneeuwklokjes aantreft. Niet die witte, hangende bloempjes zoals wij ze kennen, maar zwervers die maanden eerder met de fles in de hand onder zeil zijn geraakt, zijn doodgevroren en pas nu vanonder de sneeuw tevoorschijn komen. Er is zelfs een speciale opruimploeg die bij het verdwijnen van de sneeuw de straten "schoonveegd".
Lees meer

Vertrouwen

  • Posted by:
Airbus A380In een tijd dat het economisch beter gaat en werknemers om zich heen gaan kijken naar een nieuwe uitdaging hoorde ik een opmerkelijk verhaal over personeelsleden van Airbus. De introductie van de A380 nadert zijn finale fase. De testvliegtuigen hebben in totaal al 582 vluchten achter de rug, goed voor 1.832 vlieguren. Voordat het toestel toestemming krijgt om te vliegen, moeten er minstens 2.500 vlieguren zijn uitgevoerd.

Airbush heeft de beschikking over vijf A380 vliegtuigen. Twee daarvan zijn klaar om ook passagiers aan boord te nemen. Normaal zouden die testvluchten volgende week starten, met vrijwillige personeelsleden van Airbus.

Nadat er een groot aantal tests waren uitgevoerd en er zelfs vluchten voor onbepaalde tijd waren uitgesteld is een testvlucht met passagiers deze week succesvol verlopen. Dat noem ik nog eens vertrouwen in je werkgever.
Lees meer

Overzicht ergste bugs in de geschiedenis

  • Posted by:
In 1945 begon het allemaal; de Harvard Mark II-computer functioneerde tijdens een simpele vermenigvuldiging en optelling niet zoals het zou moeten. Na wat onderzoek vonden de wetenschappers de fout, namelijk een motje dat de computer binnen was gevlogen. Het beest werd gevangen en in het logboek geplakt met de tekst "first actual case of a bug being found". Met de jaren zijn de bugs gedigitaliseerd en anno 2005 wordt er vreemd opgekeken als er nog echt ongedierte computers binnen zijn gekropen.
Lees meer

Mijn werkplek

  • Posted by:

Vandaag wil ik beginnen met een nieuwe rubriek : de werkplek. Julie kunnen je eigen werkplek mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarna deze op in een eigen rubriek geplaatst worden.


Lees meer

TOYOTA F1

GP van Bahrein, 1, 2 & 3 april 2005. Toyota-coureur Jarno Trulli heeft met een tweede plaats zijn team opnieuw een podium bezorgd. Ralf Schumacher werd vierde in de GP van Bahrein en maakte zo het succes compleet. Toyota staat met 25 punten zeer verrassend tweede in de WK-stand.


Lees meer

Piano

Wie heeft er vroeger niet gedroomd van een eigen piano. Als (klein) kind hadden we er thuis een. Na jaren van les is het muziekale bij mij niet echt aangekomen. Gister heb ik deze jeugdherrinering opgehaald bij mijn ouders vandaan. En misschien dat mijn kinderen er beter mee overweg kunnen dan ikzelf. In ieder geval staat het erg gezellig.
Lees meer

Zwemles

Begin 2004 is Hannah begonnen met zwemles. Nadat ze de nodige angstige momenten heeft doorstaan is het zover dat ze een groepje verder mag. Voor Hannah is dit een grote overwinning en ze is er dan ook erg blij mee.
Lees meer