Culinair

Culinair

Wie houdt er niet van lekker eten. 

Koffie voor de echte liefhebber

Koffie voor de echte liefhebber

Houd je van sterke koffie? Dan moet je zeker de Asskicker ijskoffie eens proberen. In Australië biedt een café dit drankje aan, dat tot wel tachtig keer sterker is dan een normaal bakkie troost.

Volgens café-eigenaar Steve Benington houdt de Asskicker je 12 tot 18 uur wakker. De ijskoffie was oorspronkelijk bedoeld voor een verpleegster die nachtdiensten draaide op de spoedeisende hulp. Ze dronk in twee dagen het kopje leeg en kon vervolgens drie dagen wakker blijven.

De extreem sterke koffie bevat 5.000 milligram cafeïne. Ter vergelijking: een kopje espresso bevat gemiddeld 60 milligram cafeïne en filterkoffie 150 milligram. Volgens cijfers van het Voedingscentrum is dit cafeïnegehalte de helft van de dodelijke dosis. De eigenaar adviseert dan ook om de koffie in kleine slokjes op te drinken, verspreid over de hele dag.

Bron(nen): RTL Nieuws 

Lees meer

Zelf gemaakt krentenbrood

 • Posted by:

Ingrediënten 

 • 250 gram krenten
 • 250 gr rozijnen
 • 500 gram tarwebloem
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 zakjes (van 7gr) droge gist
   • 20 gram boter
   • 125 ml water (lauwwarm)
   • 125 ml melk (op kamertemperatuur)
   • 1 theelepel zout
   • 1 ei

Het deeg heb ik in de broodbakmachine gemaakt, zodat ik niet zelf hoefde te kneden. Melk, water, ei en boter onderin de broodbakmachine, meel gemengd met krenten, rozijnen, suiker, zout en kaneel erbovenop, kuiltje erin en de gist als laatste daarin.

De machine heb ik op stand 6 (zoet brood) gezet en na 3,5 uur was het heerlijke brood klaar. Warm krentenbrood met roomboter, het was heerlijk!

Wel opvallend hoe snel zelf gemaakt brood droog wordt als je het vergelijkt met "fabrieksbrood". 

Lees meer

Côte de boeuf | BBQ

 • Posted by:

Voor 2 personen: 

 • 1 gerijpte, flink dooraderde côte de boeuf van minimaal 750 gram, het bot er nog aan 
 • fleur de sel
 • extra vergine olijfolie

Laat het vlees een paar uur van tevoren op kamertemperatuur komen. Maak een mooi gloeiend houtskoolvuurtje.  

Rooster het vlees aan beide kanten tot het tamelijk donker is, en nog sappig rood vanbinnen. Dat zal afhankelijk van de dikte tussen de 10 en 15 minuten kosten. 

Laat het vlees onder aluminiumfolie 10 minuten rusten. 

Bestrooi het vlees nu pas met een paar korrels fleur de sel. Snijd het met een vlijmscherp mes in plakken en besprenkel met als je wilt met olijfolie. 

Lees meer

Kroket

 • Posted by:
Nederlanders eten liever een korte, dikke kroket dan een lange, dunne. De meeste kroketten worden thuis rond lunchtijd klaargemaakt en opgegeten op een boterham. Dat blijkt uit het Grote Kroketten Onderzoek, in opdracht van krokettenproducent Cold Food. Verder blijkt dat kroketetend Nederland niet goed weet welk vlees in de snack zit. Slechts 1 procent weet dat de doorsnee kroket bestaat uit paardenvlees. Hoewel 70 procent zegt de voorkeur te geven aan rundvleeskroketten, wordt de paardenvleeskroket het meest gegeten. Jaarlijks worden in Nederland ruim 350 miljoen kroketten verslonden.
Lees meer

Toetje van de maand - 04 2005

Warm ricottacakeje met blauwe bessen

Ingrediënten
* 1 bakje ricotta (kaas, 250 g)
* 2 eieren
* 1 1/2 eetlepel custardpoeder 
* 100 g witte basterdsuiker
* 125 g blauwe bessen
* 4 eetlepels bosbessenjam
* 1/2 eetlepel balsamicoazijn
Lees meer

Toetje van de maand - 02-2005

 • Posted by:

Toen Napoleon III in 1851 Château de St Maurice kocht in het plaatsje la Sologne, was dit voor Jean Tatin de gelegenheid om beter betalende klanten in zijn Hotel te kunnen ontvangen. `

Na zijn overlijden in 1888 namen zijn 2 dochters l'Hotel TATIN over. Iedere gast in het hotel werd door de dochters als een vriend behandeld.

Caroline (de jongste van de 2) hield zich bezig met de dagelijkse leiding.

Stéphanie zorgde voor de hapjes, de drankjes en de maaltijden. Haar specialieit was een appeltaart met een krokante, gecaramaliseerde laag die smolt in je mond. Op een drukke plaatste Stéphanie de taart op zijn kop in de oven. Hoewel het deeg en de appels op hun kop lagen serveerde ze de appeltaart warm aan de gasten. Deze succesvolle mislukking was het begin van de bekende Tarte Tatin.

Lees meer

Toetje van de maand - januari 2005

 • Posted by:

Vanwege de drukte is het er in december bij ingeschoten, maar hier is wederom een verrukkelijk dessert recept waarmee je menig bezoek enthousiast zal maken. Deze maand is de keuze gevallen op Tiramisu.
Lees meer

Pepernoten

Met 5 december voor de deur hier een makkelijk maar heel lekker recept voor pepernoten.

Ingrediënten:
125 gram bloem
125 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels water
1 mespuntje zout
1 eierdooier
1 theelepel speculaaskruiden
1/2 theelepel kaneel
1 mespuntje gemalen anijszaad
Lees meer

Crème brûlée

 • Posted by:

Toetje...Benodigdheden:

3 dl. melk
2 eieren
2 eierdooiers
vanillestokje
90 gr. suiker
snufje zout
poedersuiker
gasbrander

Lees meer

Toetje van de maand - november 2004

 • Posted by:

Zomerfruit

Met ingang van vandaag beginnen we met een nieuwe rubriek : "toetje van de maand". Dit wordt een maandelijks terugkerende rubriek waarin een gerecht wordt besproken. Voor november wordt dat gebakken fruit.

Lees meer